El projecte

Investigació Alternativa és el projecte final de carrera de tres estudiants de Periodisme de la Universitat de Vic sobre la banca ètica i altres alternatives econòmiques a la banca convencional. En aquest espai web podeu seguir l’evolució del nostre projecte i trobar interessant material relacionat amb la temàtica. Així doncs, a més de notícies que són publicades periòdicament sobre activitats de la banca ètica, a “Què és la banca ètica?” podeu consultar el projecte en profunditat amb la lectura de les entrades i el vídeos editats per nosaltres mateixos amb entrevistes de persones vinculades a aquest món. Si us animeu, també podeu participar a la secció “el debat”, on cada setmana es llançarà un pregunta o un tema sobre el qual discutir. A “Contacte” trobareu les dades per poder-vos posar en contacte amb nosaltres.

L’elecció de la temàtica del treball recau en el nostre interès personal arran del desencís popular que està generant l’actual conjuntura econòmica i la part de responsabilitat que hi han tingut els bancs. Tot plegat ens ha portat a voler investigar un tipus de banca alternativa a la convencional. Per aquest motiu, ens interessa conèixer a fons el món que envolta la banca ètica a Catalunya (què és, com actua, a qui finança, és realment tan transparent com predica?, etc.). Cal destacar, però, que la nostra intenció és aportar informació als usuaris sobre aquests tipus de banca, en cap moment estem intentant donar una visió pamfletària del tema.

La idea del projecte parteix de la unió de dos treballs distints realitzats en dues assignatures cursades a la llicenciatura de Periodisme. En primer lloc, el contingut en si té el seu origen en el reportatge d’investigació que hem realitzat per a Periodisme d’Investigació sobre la banca ètica, un primer contacte amb el tema que ha estat ampliat de cara a aquest projecte final. En aquesta primera fase també hem comptat amb la col·laboració de la companya Marina Seijas. En segon lloc, la plataforma on es bolca aquesta informació és la pàgina web que esteu visitant i que hem definint a Fonaments de la Comunicació Digital. Així que el propòsit de crear aquest lloc web és difondre públicament el treball periodístic del grup sobre la banca ètica a Catalunya sempre amb un esperit crític.

En aquets sentit, ens interessa donar veu a totes les parts implicades en el tema: especialistes en economia (per exemple, el professor de la Universitat de Vic Ferran Gustau Jaén, o el  conegut Arcadi Oliveres); el mateix personal de la banca ètica (per exemple, la directora de la sucursal de Triodos Bank a Barcelona, Isabel Sánchez); empreses en les quals inverteixen (per exemple, el Mas Bellpuig a Taradell); clients dels bancs; o una enquesta per saber quin és el coneixement de l’opinió pública sobre el tema.

Qui som? Video d’intorducció from Investigació Alternativa on Vimeo.

Pel que fa la lloc web, volem utilitzar aquest suport perquè creiem que Internet és el present i el futur del periodisme, i és important començar a treballar i a endinsar-se en el món digital quant abans millor. A més, al llarg de la carrera hem cursat diverses assignatures dirigides a la digitalització i la interactivitat que permet la xarxa.

Quant a la raó del nom, la tria està fonamentada en el fet que aquest concepte genera una imatge mental doble: d’una banda, transmet el caràcter alternatiu de la nostra investigació com a professionals de la comunicació; de l’altra, es relaciona amb el contingut del lloc web, ja que la intenció és fer pública la nostra recerca sobre la banca ètica i altres iniciatives similars, que es defineixen a si mateixes com una alternativa a la banca o organismes convencionals.

Finalment, pel que fa a la imatge gràfica del nostre logotip identificatiu, cal destacar que la mà significa la força humana que representa un estudi d’aquestes característiques; a més, una empremta sempre s’associa inherentment a un procés d’investigació (per exemple, una investigació policial). El color que hem escollit (blau-verd) té implícites connotacions lligades als valors claus del projecte i del tema que estem tractant: economia sostenible, ètica, ecologia, etc. Volem projectar una imatge fresca i el més amena possible dins de les nostres possibilitats.

Anuncios